125g
kulit tembikai (buang kulit dan potong kecil)
125g
timun (buang biji dan potong kecil)
100g
daging cincang vegan
100g
cendawan enoki
5g
garam
5g
serbuk lada sulah
10g
kicap masin soya
5g
sos tiram vegetarian
125ml
air
10g
bawang goreng
10g
daun bawang (dihiris)
Recipe Contributed by:
Chef Dave
In Collaboration with:
Find Chef Dave On:
Sediakan
kuali, masukkan minyak dan biarkan ia panas seketika. Bila sudah panas, masukkan bawang merah dan
tumis sehingga naik bau. Lepastu masukkan bawang putih dan cili merah. Kacau
sampai sebati.
Selepas
itu, masukkan daging cincang vegan. kacau sehingga daging cincang vegan masak.
Masukkan
kulit tembikai dan timun. Gaul sebati.
Masukkan
garam,lada sulah, kicap masin soya, sos tiram vegetarian dan air. Kacau sebati.
Lepastu
leraikan cendawan enoki dan letakkan diatasnya lalu tutup. Biarkan sehingga
30saat atau sehingga masak.
Lepastu
sediakan pinggan, ambil cendawan enoki menggunakan penyepit dan susun atas
pinggan seperti video diatas.
Lepastu
tuang kulit tembikai dan timun yang masak tadi diatas.
Akhir
sekali, letakkan sedikit hiasan daun bawang dan bawang goreng. Sedia untuk
dihidang.
Recipe Contributed by: Chef Dave
In Collaboration with:
Find Chef Dave On:
E-newsletter Subscription
I have read and agree to Lotus's terms and conditions and privacy policy. I agree to be registered to the e-newsletter subscription service.