Loading...

Tumis Kulit Timun & Tembikai Back


Serving Size: 2 pax
Preparation Time: 20mins

Shop Ingredient
  • 10g minyak masak
  • 25g bawang merah (dihiris)
  • 10g bawang putih (dicincang kasar)
  • 10g cili merah (buang biji, dihiris)
  • 125g kulit tembikai (buang kulit dan potong kecil)
  • 125g timun (buang biji dan potong kecil)
  • 100g daging cincang vegan
  • 100g cendawan enoki
  • 5g garam
  • 5g serbuk lada sulah
  • 10g kicap masin soya
  • 5g sos tiram vegetarian
  • 125ml air
  • 10g bawang goreng
  • 10g daun bawang (dihiris)

Ingredients

Shop Ingredient
  • 10g minyak masak
  • 25g bawang merah (dihiris)
  • 10g bawang putih (dicincang kasar)
  • 10g cili merah (buang biji, dihiris)
  • 125g kulit tembikai (buang kulit dan potong kecil)
  • 125g timun (buang biji dan potong kecil)
  • 100g daging cincang vegan
  • 100g cendawan enoki
  • 5g garam
  • 5g serbuk lada sulah
  • 10g kicap masin soya
  • 5g sos tiram vegetarian
  • 125ml air
  • 10g bawang goreng
  • 10g daun bawang (dihiris)

Recipe Contributed by:

Chef Dave

In Collaboration with:

Find Chef Dave On:

  1. Sediakan kuali, masukkan minyak dan biarkan ia panas seketika.  Bila sudah panas, masukkan bawang merah dan tumis sehingga naik bau. Lepastu masukkan bawang putih dan cili merah. Kacau sampai sebati.
  2. Selepas itu, masukkan daging cincang vegan. kacau sehingga daging cincang vegan masak.
  3. Masukkan kulit tembikai dan timun. Gaul sebati.
  4. Masukkan garam,lada sulah, kicap masin soya, sos tiram vegetarian dan air. Kacau sebati.
  5. Lepastu leraikan cendawan enoki dan letakkan diatasnya lalu tutup. Biarkan sehingga 30saat atau sehingga masak.
  6. Lepastu sediakan pinggan, ambil cendawan enoki menggunakan penyepit dan susun atas pinggan seperti video diatas.
  7. Lepastu tuang kulit tembikai dan timun yang masak tadi diatas.
  8. Akhir sekali, letakkan sedikit hiasan daun bawang dan bawang goreng. Sedia untuk dihidang.

Recipe Contributed by: Chef Dave

In Collaboration with:

Find Chef Dave On:

E-newsletter
Subscription

I have read and agree to Lotus's terms and conditions and privacy policy. I agree to be registered to the e-newsletter subscription service.